Varustuse ja ihukatete kohta

Tuli hea mõte? Anna meilegi teada.

Moderaatorid: jalad ripuvad pesast välj, Hõbeli

Varustuse ja ihukatete kohta

PostitusPostitas Hõbeli Kolmapäev Aug 19, 2009 11:59 pm

Küsin laialt ringilt head nõu, kuidas oleks kõige parem muinasaegseid nahksaapaid vihma-porijärgse mitmepäevase vettimise järel hallitusest puhastada? (Valmisid vahetult enne mütokat ja said ka siis sisse võietud). Täna esimene sajuta ilm ja oh-taevas.. :shock: Puhastasin kättejuhtunud äädikaga, aga võib-olla oleks pidanud midagi muud tegema? (Ehk on keegi teinegi nõust huvitet ja teine, kes jälle teadjam)

Hõbeli
Hõbeli

Re: Varustuse ja ihukatete kohta

PostitusPostitas Galatea Neljapäev Aug 20, 2009 12:31 am

Minu pastlad läksid eelmine aasta pärst Mytot hallitama. Kui ma hallituse umb 2 nädalat hiljem avastasin, peitsin nad igaks juhuks kappi tagasi. Kui mõned kuud hiljem uuesti piilusin, oli hallitus kadunud, pastlad olid alles. Töötas :)
Galatea

PostitusPostitas Hõbeli Neljapäev Aug 20, 2009 12:21 pm

Galatea kirjutas:Minu pastlad läksid eelmine aasta pärst Mytot hallitama. Kui ma hallituse umb 2 nädalat hiljem avastasin, peitsin nad igaks juhuks kappi tagasi. Kui mõned kuud hiljem uuesti piilusin, oli hallitus kadunud, pastlad olid alles. Töötas :)

:D Ma hoidsin ka hinge kinni, et äädikas aitaks.. Toppisin saapad veel ajalehti ka täis ja panin äsjavalminud kivipliidile "kuivama". Hommikul oli mingi pruun läga saabaste alla tekkinud, aga hallitus polnud tagasi tulnud ja saapad olid kuivemaks tõmmanud.
Hõbeli

PostitusPostitas stuart Pühapäev Aug 23, 2009 2:55 pm

Ma pesin enda omad lihtlabaselt jaheda veega puhtaks ja riputasin kuivama. Egas nad peale kuivamist siis hallitama ikka ei hakka, eriti kui korralikult vahaviksiga sisse määrida.
stuart

PostitusPostitas nool Teisipäev Aug 25, 2009 1:38 am

noh, hea tark variant on see võimalik hallituseisu maha tappa kõigepealt (apteegis on cemisepti, bakticid on parem) (muidu raip tuleb tagasi äkitse, kui kogemata niiskust saab natukesegi kasvõi aegu hiljem), siis ära pesta jaheda vee ja majapidamisseebiga, loputada väga korralikult, vajutada vesi välja.
siis hankida kuhi korralikku odavat ajalehte ja toppida papud seda nutsakatena täis samal ajal neid õigese vormi ja suurusesse tagasi ajades, muidu kuivavad väiksemaks ja see on juba jama värk.
kuivatada kuivas normaaltemperatuuris, mitte küttekeha lähedal, mitte päikese käes - küttekeha võib teha väga kõvaks, tuul pole kah hea.
hästi kuivanud papud võiks panna paksu froteeräti sisse ja neile natuke miski kõva asjaga, nagu taignarull, natuke ata-ata anda.
lõpuks möksida kaks korda rasvainega sisse, lastes vahepeal ööpäev tõmmata.
peale teist tõmbamist võib mitte sissetõmmanud rasvaosa lapiga maha pühkida.
kapis nad seiseavad kah parema meelega ajalehetäitega.
kui niiviisii viitsida nauke mängida, siis peavad jalavarjud kordades kauem vastu.
nool

PostitusPostitas stuart Kolmapäev Aug 26, 2009 5:41 pm

Kui pestud on jaheda veega ja asi pole kuivades ka kuuma saanud, siis pole erilist kokkutõmbamist täheldanud. Jalga saades saavad niikuinii niiskust ja venivad uuesti välja. Kui tegu on tavalise nahksussiga (mitte pastel), mis on veidi kõveraks kuivanud, siis olekski parim variant teha see uuesti niiskeks ja jalga tõmmata, siis võtab kuju jala järgi, sest kui kohe igasugu kraami täis toppida, võib (olenevalt nahast) ebasobivatest kohtadest välja venida.
Naha tagumist ei poolda, see võib ikkagi seda lõhkuda. Kui muidu ei saa, siis pigem enne viksida ja siis kolkida, kui ikka kuidagi muudmoodi ei saa. Igasugused poes müüdavad vahasisaldusega värvitud viksid on abiks, ise olen viimasel ajal kasutanud miskit sellist, millel topsiga on svamm eraldi kaasas, selline kreemi moodi asi (ostsin Selverist). Tollel on veel ka selline üllatav omadus, et kui seda niiskusest kõvakstõmbunud nahale määrida, siis võtab kohe pehmeks, pole mingit mudimist ega miskit vaja, väga hää variant.
stuart

PostitusPostitas nool Teisipäev Sept 08, 2009 2:41 am

olen sigade pidamise ajast ära õppinud, et üks paremid vikse on värske pekikamara alune rasv. käib igasuguse naha parendamise kohta (karedad käed kaasa arvatud - sel juhul kätekreem juba :D ).
aga see venimise-kokkutõmbamise värk sõltub palju ka sellest mida ja kuidas pargitud on. kui on hea töö ja hea materjal - siis nii kergelt ei veni ja tõmba koku kah.
nool

Mine Ettepanekud ja soovitused

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline